selfd_logo.png
ICI București

ICI București și Selfd.id anunță parteneriatul strategic pentru digitalizarea sistemului public național

București, 15 februarie 2021: Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică - ICI București și dezvoltatorii selfd.id, prima platformă integrată de identitate digitală descentralizată din România,  anunță parteneriatul încheiat cu scopul de a accelera procesul de digitalizare a sistemului public național și de a-l alinia la cerințele impuse la nivel european în ceea ce privește adopția tehnologiei de identificare electronică publică securizată (e-ID).

Prin acest parteneriat, platforma selfd.id va facilita interacțiunea între persoane fizice și juridice cu instituțiile guvernamentale, precum ministerele, administrațiile publice, instituțiile naționale de cercetare-dezvoltare, etc. În baza unor acreditări digitale care validează anumite elemente de identificare, emise pe platforma de identitate digitală, utilizatorii vor avea posibilitatea de a prezenta și verifica instantaneu o varietate extinsă de acreditări, cum ar fi date personale, atestări profesionale, adeverințe de angajare, dar și certificate de vaccinare sau rezultate test Covid-19, foarte importante în contextul actual.  

Identitatea electronică este unul dintre pilonii esențiali ai digitalizării României, iar, prin acest parteneriat, ne propunem să îmbunătățim relația instituțiilor guvernamentale cu publicul larg, punându-le la dispoziție o tehnologie de ultimă generație, dezvoltată în România”, a declarat Adrian Victor VEVERA, Director General al Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică – ICI București.

Adoptarea tehnologiei integrate de identitate digitală de către instituțiile de stat reprezintă un pas important în procesul de digitalizare a sistemului public deoarece va contribui la dezvoltarea unei interacțiuni simplificate și eficiente cu publicul larg, într-un mediu digital securizat. Suntem bucuroși că putem să venim în sprijinul autorităților cu un instrument tehnologic ușor de accesat și extrem de util, de care pot beneficia cetățenii români.” a menționat Radu Chirilă, Co-founder & CEO.

Cu o aplicabilitatea extinsă, platforma permite integrarea unui număr vast de utilizatori finali care pot folosi acreditările în relația cu instituțiile de stat din domenii generale, precum educație, economie, medicină, transport, știri oficiale, dar și altele, ce pot fi validate în mod automat prin intermediul portofelului digital asociat platformei – verificabil.eu

Complet interoperabilă cu sisteme similare dezvoltate de terte părți, identitatea digitală emisă de organizații guvernamentale poate funcționa paralel și complementar cu schimbul de acreditări digitale, precum adeverințe de angajat, certificări profesionale, licențe de liberă practică, etc., sau alte elemente certificate în mediul privat. 

Dezvoltată pe tehnologii de ultimă generație, precum blockchain, platforma selfd.id are implementate cele noi concepte de identificare precum Identitate Auto-Suverană (SSI – Self-Sovereign Identity) sau Acreditări Verificabile (Verifiable Credentials – VC). Fondatorii acesteia, Cristian Talle, Radu Chirilă și Cătălin Talle, au experiență vastă în proiectare, implementare și integrare de software-uri pentru companii internaționale, inclusiv pe dezvoltarea de platforme blockchain, precum și în marketing și publicitate.

Anunțuri recente

Lista completă
disb-2025.jpeg

Digital Innovation Summit Bucharest (DISB) 2025: Construim împreună un viitor digital sigur și rezilient

Digital Innovation Summit Bucharest (DISB), eveniment axat pe tehnologie și inovație, revine în 2025 cu o ediție extinsă. Organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București), DISB 2025 va avea loc în perioada 8-11 aprilie 2025, aducând în prim-plan cele mai recente tendințe și soluții tehnologice prin participarea unor lideri de industrie, startup-uri inovatoare, experți în tehnologie și reprezentanți ai sectorului public și privat din întreaga lume.

IMG_2321.jpeg

ICI București și Asociația ProPrevenire lucrează împreună pentru a promova siguranța digitală pentru toate vârstele

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București a semnat astăzi, 23 ianuarie 2025, un acord de parteneriat cu Asociația ProPrevenire, o organizație dedicată educației cibernetice și siguranței digitale pentru toate generațiile.

ici-icvl.jpeg

ICI București găzduiește International Conference on Virtual Learning –ICVL 2025

ICI București găzduiește International Conference on Virtual Learning –ICVL 2025 în data de 10 aprilie 2025, în cadrul celei de a doua ediții a Digital Innovation Summit Bucharest. Evenimentul reprezintă o oportunitate pentru mediul academic, cercetători și profesioniști din întreaga lume de a se reuni și de a împărtăși cunoștințele și experiențele privind învățământul virtual.