ICI-membru-ITU.png
ICI București

ICI București a devenit membru ITU

Începând cu luna martie a acestui an, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică - ICI București a devenit membru al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), agenția specializată a Națiunilor Unite pentru tehnologia informației și comunicațiilor (TIC).

ITU promovează inovația în domeniul TIC, împreună cu cele 193 de state membre și cu peste 900 de membri, având ca obiectiv principal stabilirea de standarde la nivel mondial care să încurajeze interconectarea fără întrerupere a unei game largi de sisteme de comunicații.

ICI București reprezintă singurul institut de cercetare-dezvoltare şi inovare în domeniul TIC din România, promovând excelența în acest sens, pentru o mai bună integrare în spațiul european și internațional de cercetare. În calitate de membru al ITU, institutul își propune să consolideze parteneriatele cu factori de decizie, autorități de reglementare, actori din industrie, pentru a crea astfel oportunități de învățare, pentru a dezvolta competențe în domeniul TIC și al progresului digital, prin transfer de cunoștințe în cadrul evenimentelor regionale și globale și să contribuie la evoluția societății informaționale.

Context

Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) este înființată în anul 1865, fiind astfel și cea mai veche dintre agențiile ONU. ITU alocă resursele globale de spectru radio și orbitele pentru sateliți, dezvoltă standardele tehnice care asigură interconectarea rețelelor și tehnologiilor și acționează în vederea creșterii nivelului de acces la servicii de telecomunicații și tehnologia informației în comunitățile defavorizate din acest punct de vedere, din întreaga lume.

România a devenit membru ITU încă din 1866, la doar un an de când au fost puse bazele a ceea ce este astăzi cel mai important centru de expertiză și singurul for global în domeniul telecomunicațiilor și tehnologiei informației.