protocol-de-colaborare.jpeg
ICI București

ICI București a încheiat protocolul de cooperare cu Institutul de Matematică şi Informatică "Vladimir Andrunachievici" din Republica Moldova

Astăzi, 22 noiembrie 2022, ICI București a primit vizita delegației Institutului de Matematică şi Informatică "Vladimir Andrunachievici" din Republica Moldova, prilej cu care a fost încheiat protocolul de cooperare între cele două institute. Documentul a fost semnat de către domnul Adrian Victor Vevera, directorul general al ICI București și de către doamna Inga Ţiţchiev, directoarea institutului "Vladimir Andrunachievici".

Cu această ocazie, au fost subliniate câteva aspecte ale viitoarelor colaborări între cele două entități. Doamna Ţiţchiev a precizat totodată că Institutul în conducerea căruia se află va fi comasat la începutul anului următor (n.r. 2023) cu Universitatea de Stat din Moldova, fapt ce va genera anumite modificări în structura organizațională, dar și noi oportunități de cooperare. De asemenea, doamna Tițchiev a mai menționat că echipele din cadrul Institutului de Matematică și Informatică au competențe deosebite în domeniul informaticii și programării, cu aplicații în special în zona sistemelor medicale și educaționale și a realității augmentate.

Domnul Vevera a menționat două mari arii în care echipele din cadrul ICI București pot coopera cu cele din Moldova, și anume cercetarea fundamentală (prin dezvoltarea de proiecte și aplicații adaptate nevoilor diferitelor entități) și, respectiv digitalizarea diferitelor structuri naționale. Un punct de interes major în colaborare este reprezentat de piața de NFT instituționale pentru instituțiile statului, mediul de afaceri și cetățeni pe baza ecosistemului (DNS/TLD) descentralizat ce are la bază tehnologia blockchain, marketplace înființat de ICI București ce poate fi deschis și partenerilor din Moldova.

De asemenea, au fost discutate potențiale cooperări în zona desfășurării de cursuri și training-uri specializate, dar și a colaborării în direcția publicării de articole științifice și a participării comune prin echipe mixte la proiecte europene și internaționale.