Ziua_Internetului2020.jpg
ICI București

Ziua Internaţională a Internetului

Contribuții ICI Bucureşti la introducerea Internet în Romania:
1992 - Înființarea primului registru local IP din România pentru asignarea de adrese IP utilizatorilor Internet din România, în colaborare cu RIPE de la Amsterdam.
Realizarea conectării la rețeaua europeană de cercetare academică EARN - European Academic and Research Network (prima linie închiriată de comunicație internațională între ICI Bucureşti și Universitatea Viena, la viteza de 9,6 kbps) și instalarea nodului ROEARN la ICI Bucureşti.
1993 - Conectarea la ROEARN a primilor utilizatori din țară (universități, institute de cercetare).
Înregistrarea oficială a domeniului ”.ro” la IANA (Internet Assignment Numbers Authority), pe 26 februarie.
Instalarea primului nameserver primar pentru domeniul ”.ro” (roearn.ici.ro).
Instalarea unui punct de acces dial-up la ICI Bucureşti pentru conectarea la Internet, prin protocoale SLIP și PPP, a unui număr mult mai mare de utilizatori.
1994 - Contractarea cu Ministerul Cercetării și Tehnologiei a proiectării, dezvoltării și implementării Rețelei Naționale de Calculatoare pentru Cercetare și Dezvoltare Tehnologică (RNC).
ICI Bucureşti -RNC devine membru fondator al CEENet (Central and Eastern European Networking Association).
1995 - Punerea în funcțiune a primei legături prin satelit din România, cu viteza de 64 kbps, între ICI Bucureşti și Universitatea din Viena, prin programul PHARE.
1996 - Instalarea, în luna octombrie, pentru prima dată în România, a unei legături terestre pe fibră optică, între București (ICI Bucureşti) și Budapesta, pentru conectare la rețeaua Europanet, prin programul PHARE multinațional.
2000 - Instalarea, în luna martie, a primei linii satelit cu viteza de 2 Mbps între ICI Bucureşti și Loral Cyberstar, New York, SUA, la acel moment fiind legătura de cea mai mare viteză din Romania.
Realizarea, în 1992, a nodului internațional de conectare a României la EARN, având și conectivitate TCP/IP pentru acces la Internet, a reprezentat momentul implicării României prin ICI Bucureşti în furnizarea de servicii de comunicații electronice către comunitatea de cercetare din România.
Începând cu anul 1992, ICI Bucureşti a fost principalul furnizor de servicii Internet din România și a avut cea mai mare viteză de conectare pe linia internațională.