ICI București, prin Dr. ing. Adrian-Victor Vevera, director general, participă la conferința „Critical Infrastructure Protection & Resilience Europe” (CIPRE), desfășurată la Madrid, Spania, în perioada 12-14 noiembrie 2024. Evenimentul, parte din seria CIP Week in Europe, reunește lideri din industrie, operatori, agenții și reprezentanți ai guvernelor, care și-au unit forțele pentru a adresa provocările actuale și viitoare în domeniul securității infrastructurilor critice ale Europei.
În cadrul acestei conferințe, Dr. ing. Adrian-Victor Vevera a fost speaker în panelul „Cyber Regulations, Standards and Best Practice”, desfășurat miercuri, 13 noiembrie 2024. Panelul a abordat teme de actualitate, cum ar fi directivele CER și NIS2 și impactul lor asupra organizațiilor europene. Directorul general al ICI București a subliniat nevoia stringentă de standarde clare și reglementări puternice pentru combaterea atacurilor cibernetice tot mai frecvente, venite atât din partea actorilor statali, cât și a grupărilor infracționale. În contextul creșterii numărului de atacuri asupra infrastructurilor critice – de la centrale electrice și uzine chimice la centrale nucleare – este imperativă dezvoltarea unui cadru de bune practici și a unor metode standardizate de apărare.
Dr. ing. Adrian-Victor Vevera a subliniat că „atacurile cibernetice asupra infrastructurilor critice nu mai sunt doar amenințări ipotetice, ci realități care pot provoca pierderi umane, distrugerea infrastructurii, perturbări economice și costuri uriașe. Este esențial să ne asigurăm că măsurile de apărare cibernetică sunt consolidate prin reglementări clare și prin implementarea unor practici de securitate unitare.”
Conferința CIPRE 2024 este un punct de întâlnire pentru peste 250 de delegați și 50 de speakeri, care împărtășesc experiențe, dezvoltă colaborări și discută despre cele mai recente tehnologii și soluții în protejarea infrastructurilor critice europene. Evenimentul reafirmă angajamentul Europei față de o abordare colaborativă și strategică pentru a întări securitatea și reziliența acestor structuri vitale.