IMG_3470.jpeg
ICI București

DISB 2025 – ziua a treia: Tehnologii emergente, cooperare internațională, inovație și securitate cibernetică la Palatul Parlamentului

Palatul Parlamentului a găzduit astăzi, 10 aprilie 2025, o serie de evenimente cu un impact semnificativ asupra domeniilor tehnologiilor emergente, securității cibernetice, educației digitale, proprietății intelectuale și inovației tehnologice. Sub egida Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București, lideri internaționali, oficiali guvernamentali, experți în blockchain și reprezentanți ai instituțiilor europene s-au reunit pentru a discuta provocările și oportunitățile lumii digitale contemporane.

Prima ediție a Blockchain Intelligence Forum a oferit informații valoaroase pentru companii, investitori, autorități de reglementare, factori de decizie, instituții financiare și profesioniști în aplicarea legii. În deschidere, au avut discursuri Bogdan-Gruia Ivan - Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Adrian Câciu - Vicepreședintele Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci, Camera Deputaților, Anca Dragu - Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Victor Negrescu - Vicepreședintele Parlamentului European, Dan Cîmpean – Directorul Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Luca Tagliaretti – Director Executiv al Centrului European de Competențe în Securitate Cibernetică (ECCC) și Adrian Victor Vevera – Directorul General al ICI București. Discuțiile s-au axat pe modalități de realizare a trasabilității tranzacțiilor blockchain, tipuri de instrumente utilizate în asigurarea conformității financiar-bancare, precum și modul în care cum autoritățile pot folosi procedurile de tip “blockchain intelligence” pentru investigarea activităților ilicite și combaterea criminalității financiare.

„Este nevoie să ne azăm pe cercetare și dezvoltare pentru a stabili standarde pentru blockchain intelligence și partajarea datelor. Trebuie să creăm modalități clare pentru ca datele blockchain să fie partajate între organizațiile publice și private. Această cooperare va crește transparența și ne va ajuta să luăm decizii mai bune în afaceri, aplicarea legii și reglementare.” a susținut Adrian Victor Vevera, directorul general ICI București.

În cadrul Adunării Anuale EURODEFENSE, s-a desfășurat o amplă masă rotundă pe tema securității și apărării în noul context internațional, urmată de o reuniune a rețelei EURODEFENSE cu acces restricționat.

Tot astăzi, a avut loc un exercițiu practic de securitate cibernetică, în care participanții au simulat scenarii de risc pentru a testa reacțiile operaționale și a identifica vulnerabilități. Activitatea a încurajat dialogul interinstituțional și schimbul de bune practici pentru protecția infrastructurilor critice.

Evenimentul dedicat Zilei Mondiale a Proprietății Intelectuale a inclus discursuri susținute de oficiali din domeniul protecției drepturilor de autor și al consumatorilor. Momentul-cheie l-a reprezentat lansarea ENKIVERS – primul proiect european cu impact global destinat protejării conceptelor vizuale prin tehnologii inovatoare, dezvoltat de ICI București în parteneriat cu InfoCons.

În format online, s-au desfășurat edițiile cu numărul 23 (CNIV) și 20 (ICVL) ale conferințelor naționale și internaționale privind educația virtuală. Cu participarea unor reputați profesori și cercetători din țară și străinătate, temele abordate au vizat impactul tehnologiei asupra procesului educațional, designul instrucțional digital, dar și aplicațiile XR în învățământul superior.

10 aprilie 2025 a fost o zi care a reunit sub același acoperiș tehnologiile emergente, educația, inovația și securitatea, cu scopul comun de a construi o societate digitală mai sigură, sustenabilă și echitabilă.