Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București) a organizat astăzi, 11 decembrie 2024, workshop-ul „Industria de apărare în fața tehnologiilor duale și cerințelor NATO”. Evenimentul, desfășurat la sediul ICI București, a reunit experți din domeniul apărării, integratori locali și reprezentanți ai industriei de apărare.
Workshopul a avut ca obiectiv principal consolidarea colaborării dintre industria de apărare, sectorul tehnologic și partenerii internaționali, cu accent pe integrarea tehnologiilor duale –tehnologii care pot fi utilizate atât în scop civil, cât și militar – în strategiile de apărare moderne.
În deschiderea evenimentului, Ricardo Pelaez, Atașat Comercial Regional pentru Europa de Sud-Est și Consilier Comercial al Ambasadei SUA la București a afirmat: „Colaborarea este foarte importantă pentru a stimula dialogul pe teme critice legate de securitate și inovație. Acest eveniment demonstrează importanța angajamentului comun în fața provocărilor globale”.
Bogdan Gruia Ivan, ministrul cercetării, inovării și digitalizării, a transmis un mesaj în care subliniat importanța tehnologiei în consolidarea securității naționale. Pe parcursul sesiunilor interactive, au fost abordate teme precum tehnologiile duale și implicațiile lor pentru securitatea națională și internațională, standardele NATO și adaptarea industriei locale la cerințele alianței, parteneriat public-privat pentru dezvoltarea soluțiilor în domeniul apărării.
„Într-o lume în continuă schimbare, colaborarea dintre state și industrie este esențială pentru a răspunde provocărilor de securitate. Prin acest workshop, ne dorim să sprijinim eforturile comune pentru dezvoltarea și integrarea tehnologiilor duale în apărare, în conformitate cu standardele și cerințele NATO,” a declarat Adrian-Victor Vevera, director general ICI București.
Workshopul „Industria de apărare în fața tehnologiilor duale și cerințelor NATO” marchează un pas important în consolidarea relațiilor dintre România, NATO și comunitatea internațională. Concluziile și recomandările rezultate din discuțiile de astăzi vor servi ca bază pentru inițiative viitoare menite să accelereze dezvoltarea sectorului de apărare și să sprijine securitatea regională și globală.