Eveniment ADR
ICI București

ICI București a participat la atelierul online „Romania and the European HPC endeavour: scientific and economic level connections”

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București) a fost astăzi, 3 februarie a.c., unul dintre organizatorii atelierului online „Romania and the European HPC endeavour: scientific and economic level connections”, în colaborare cu Autoritatea pentru Digitalizarea României și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Evenimentul a fost dedicat comunității academice, de cercetare și inovare, mediului economic, autorităților publice și experților interesați de oportunitățile oferite de conectarea României la infrastructura de Calcul de Înaltă Performanță (High Performance Computing - HPC) de ultimă oră.

Scopul atelierului a fost reprezentat de aprofundarea cunoașterii infrastructurii HPC și a proiectelor de cercetare și dezvoltare pe care aceasta urmează să le susțină. Subiectele dezbătute contribuie la identificarea tendințelor din domeniile conexe HPC la nivel național și european și a direcțiilor pe care România le poate fructifica pentru a avansa în acest sens.

La eveniment, au susținut prezentări reprezentanți ai Universității din Évora (Portugalia), ai Universității Tehnice din Berlin (Germania), ai Parteneriatului pentru Calculul Avansat în Europa (PRACE) și ai Centrului de Supercomputing din Barcelona (Spania), precum și ai Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare din Cluj-Napoca, ai Universității Babeș-Bolyai și ai Optoelectronica 2001 SA.

„Supercomputerele și HPC-ul reprezintă viitorul, având un impact considerabil atât asupra celor care le utilizează, cât și asupra beneficiarului final. Mă refer aici la diminuarea timpului de proiectare și de producție, la optimizarea și reducerea costurilor, conform celor prezentate în cadrul atelierului de astăzi. Această tehnologie contribuie la creșterea competitivității europene în beneficiul întregii societăți, iar România face pași concreți în acest sens. Un pas important este faptul că ICI București operează ca Centru de Competență în cadrul proiectului EuroCC, cu scopul de a pune la dispoziție expertiza, experiența și resursele HPC disponibile în Europa printr-o gamă largă de servicii personalizate de acces la consultanță tehnologică și / sau oferirea de cursuri de formare adresate în principal industriei, mediului academic și administrațiilor publice naționale.” a declarat domnul Victor Vevera, Directorul General al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică.