uniting-competences-for-a-stronger-europe.jpeg
ICI București

ICI București a participat la conferința „Uniting Competences for a Stronger Europe”

În perioada 7 – 9 septembrie 2022, EuroCC România – Centrul Național de Competențe în High Performance Computing (HPC) a participat la conferința organizată de către EuroCC și CASTIEL în Muntenegru, cu tema „Uniting Competences for a Stronger Europe”.

În cadrul evenimentului, prima zi a fost dedicată doar Centrelor Naționale de Competențe (NCC-uri), axându-se pe întâlnirile grupurilor de lucru din fiecare țară. Discuțiile au pornit de la prezentarea proiectelor EuroCC și CASTIEL și au continuat cu importanța NCC-urilor, poveștile lor de succes și viitorul acestora.

Următoarele două zile au fost deschise publicului, acoperind subiecte din domeniul tehnologiilor HPC, HPDA (High Performance Data Analysis), AI (Artificial Intelligence), machine learning, simulări computaționale etc.

Conferința a reunit peste 200 de experți din 33 de țări membre ale EuroHPC JU – Joint Undertaking for European High Performance Computing în cadrul programului Orizont 2020.

Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică – ICI București operează ca Centru de Competență în cadrul proiectului EuroCC - „European National Competence Centers in the framework of EuroHPC”. Prin intermediul acestui centru, se creează o rețea de competențe în HPC ce operează ca interfață de facilitare a accesului la resurse și capabilități în acest domeniu, atât din România cât și din Europa (prin rețeaua EuroCC). Astfel, centrul oferă resurse valoroase pentru utilizatorii din România din mediul privat și industrie, pentru instituțiile publice, instituțiile de învățământ și de cercetare, utilizatorii și furnizorii de servicii IT precum și alte entități interesate.