HPC Webinar
ICI București

ICI București continuă misiunea de a familiariza audiența din România cu noțiunea de HPC – High Performance Computing

Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București) a organizat astăzi, 2 februarie a.c., evenimentul Health Innovation powered by High Performance Computing and Artificial Intelligence”.

Scopul sesiunii a fost de familiariza audiența cu utilizarea HPC în domeniul sănătății, prin partajarea de studii de caz și exemple de bune practici, prezentările fiind susținute de către specialiști din Austria (Rheologic, Innophore, Institutul de Farmacologie al Universității de Medicină din Viena) și din Bulgaria (Institutul de Tehnologii Informaţionale şi Comunicaţii – Academia Bulgară de Științe).

Evenimentul s-a adresat utilizatorilor existenți sau potențiali de HPC, HPDA (High Performance Data Analysis) și AI (Artifial Intelligence), atât din mediul privat (IMM-uri, start-up-uri), cât și din mediul public (universități, administrația publică, instituții de cercetare și altele), ale căror proiecte și activități se încadrează în domeniile FARMA și MEDICAL.

Subiectele abordate în cadrul webinarului au fost diverse, începând cu „Îmbunătățiri de proces pentru aplicații farmaceutice și soluții numerice personalizate”, „Bioinformatică industrială prin HPC: studiu de caz Covid-19”, „Folosirea simulărilor MD pentru a studia transportul serotoninei prin SERT, un pas esențial al clearance-ului neurotransmițătorilor” până la „Aplicații de supercomputer în inginerie biomedicală - de la simulare la PoC și producție”.

Context: Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică – ICI București operează ca Centru de Competență în cadrul proiectului EuroCC - „European National Competence Centers in the framework of EuroHPC”. Prin intermediul acestui centru, se creează o rețea de competențe în HPC ce va opera ca interfață de facilitare a accesului la resurse și capabilități în acest domeniu, atât din România, cât și din Europa (prin rețeaua EuroCC). Astfel, centrul oferă resurse valoroase pentru utilizatorii din România din mediul privat și industrie, pentru instituțiile publice, instituțiile de învățământ și de cercetare, utilizatorii și furnizorii de servicii IT, precum și alte entități interesate.