Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI București) în colaborare cu prestigioasa școală de afaceri INSEAD, au organizat o prelegere pe tema „Cum pot țările mai mici să concureze cu jucătorii mari din industria tehnologiei”, cu sprijinul Editurii Club România.
Evenimentul a avut loc miercuri, 16 octombrie 2024, în prezența domnului Bogdan-Gruia IVAN. ministrul cercetării, inovării și digitalizării și a domnului Valeriu Zgonea, președintele ANCOM, și a reunit profesioniști, antreprenori și factori de decizie.
„Într-o lume dominată de giganți tehnologici, România și alte țări mai mici pot reuși să concureze prin inovație și agilitate. ICI București este dedicat susținerii ecosistemului local de tehnologie, folosind IA și alte soluții avansate pentru a aduce plus valoare pe piața globală,” a declarat Dr. Ing. Adrian-Victor Vevera, Director General al ICI București. „Ne bucurăm să colaborăm cu INSEAD pentru a oferi cunoștințe adaptate nevoilor locale și regionale.”
În calitate de centru de cercetare și dezvoltare în tehnologia informației din România, ICI București joacă un rol esențial în dezvoltarea și promovarea inteligenței artificiale și a soluțiilor tehnologice avansate. România a devenit în ultimii ani un hub emergent pentru inovația tehnologică în Europa Centrală și de Est, grație unui ecosistem de start-up-uri tech, investițiilor în educația STEM și unui sector IT&C dinamic. Inteligența artificială joacă un rol central în aceste transformări, iar prin instituții precum ICI București, România dezvoltă parteneriate strategice pentru a adopta și integra tehnologiile emergente la nivel național și internațional.
Subiectele propuse de Philip M. Parker, profesor de renume în cadrul INSEAD, expertiza sa fiind recunoscută la nivel global, s-au axat pe inovația rapidă, adaptabilitatea locală și utilizarea eficientă a tehnologiilor emergente, precum inteligența artificială și analiza avansată a datelor, pentru a construi avantaje competitive durabile. Au fost abordate teme precum accesul la piețele globale prin platforme digitale, parteneriatele internaționale și dezvoltarea ecosistemelor tehnologice locale.
Participanții la eveniment au avut acces la studii de caz relevante și sesiuni interactive, explorând moduri prin care țările mai mici și companiile de talie mică și medie își pot construi nișe solide și pot dezvolta relații strategice cu jucători globali.