Adrian-Victor Vevera, directorul general ICI București, a participat la cea de-a șasea ediție a Forumului România Digitală, organizat de publicația Financial Intelligence. Evenimentul, desfășurat marți, 18 iunie 2024, a reunit reprezentanți ai autorităților și specialiști de renume din domeniul securității cibernetice pentru a dezbate subiecte esențiale legate de transformarea digitală a României.
În discursul său, Adrian-Victor Vevera a subliniat importanța Inteligenței Artificiale, menționând: „Inteligența Artificială este și o oportunitate, și o amenințare. Este un business în plină creștere, cu investiții semnificative în ultimii ani. Apariția ChatGPT a adus în prim-plan multe întrebări și preocupări, dar și oportunități imense pentru dezvoltare economică și inovare. Este crucial să dezvoltăm reguli de etică și să ne asigurăm că aceste tehnologii sunt utilizate în scopuri benefice”.
Directorul general a evidențiat, de asemenea, schimbarea paradigmei în care inovațiile civile sunt preluate în domeniul militar, subliniind impactul tehnologiilor emergente asupra societății. „Inteligența Artificială este ca un copil. Cum îl înveți, așa îl ai. Este esențial să punem în aplicare reguli de etică și să educăm utilizatorii pentru a preveni utilizările malițioase ale acestor tehnologii”.
Dezbaterile au abordat următoarele teme de interes precum Transformarea digitală a României; Digitalizarea României prin investiţii PNRR; Guvernanţa platformei de cloud guvernamental; Aplicaţia pentru accesarea platformelor de servicii digitale oferite de stat; Centrul european de competenţe în materie de securitate cibernetică; Tehnologia 5G şi impactul social al acesteia; 5G şi securitatea cibernetică; Abordarea globală, europeană şi naţională a problemei securităţii cibernetice; Digitalizarea serviciilor din energie; Implicaţiile transformării digitale în sectorul financiar-bancar; DORA - Ce presupune noul cadru de reglementare; Inovare şi AI/ChatGPT - oportunitate sau ameninţare.
Evenimentul, susținut de Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), a fost transmis live pe platformele online ale Financial Intelligence, oferind acces larg publicului interesat.