Studiu privind modalitatea de dezvoltare a capabilităților naționale în domeniul securității cibernetice

Director de proiect: Dr. Carmen Elena CÎRNU – CS II


Obiectivele generale ale proiectului

  • analiza contextului european în domeniul securității cibernetice;
  • analiza contextului național în domeniul securității cibernetice;
  • analiza factorilor relevanți cu privire la capabilitățile naționale în domeniul securității cibernetice;
  • aplicarea metodologiei și identificarea nevoilor și/sau posibilităților de dezvoltare a capabilităților naționale;
  • identificarea unor posibile surse de finanțare a căror atragere să permită implementarea măsurilor identificate în vederea dezvoltării capabilităților naționale în securitate cibernetică;
  • analiza modului în care măsurile de dezvoltare a capabilităților naționale identificate pot fi încorporate în acte normative în vigoare și/sau propuse, strategii, politici etc.

Descriere proiect

Proiectul își găsește utilitatea prin fundamentarea tehnico-științifică a strategiilor în scopul elaborării actelor normative cu privire la securitatea cibernetică. Aria securității cibernetice trebuie să evolueze mai rapid decât oricând, în ritmul impus de răspândirea dispozitivelor conectate, a serviciilor și persoanelor care au acces la aplicații și informație.

Pentru identificarea modalității de dezvoltare a capabilităților naționale în domeniul securității cibernetice o primă etapă o reprezintă analiza cadrului european, urmată de cea a cadrului național în domeniul securității cibernetice, având la bază elemente precum: politicile publice și strategiile în domeniului securităţii cibernetice, instituțiile cu responsabilități în domeniu, inclusiv structurile specializate de răspuns la incidente de securitate cibernetică, atribuțiile și capabilitățile acestora, cultura de securitate cibernetică, educaţia și instruirea în domeniul securităţii cibernetice, inclusiv exerciții de securitate cibernetică, cercetarea în domeniul securității cibernetice, cadrul legislativ, tehnologii și standarde în domeniu, cooperarea în domeniul securității cibernetice. Etapa finală a studiului o reprezintă analiza modului în care măsurile de dezvoltare a capabilităților naționale identificate pot fi încorporate în acte normative în vigoare și/sau propuse, în strategii, politici etc.

Rezultate

  • contribuții teoretice privind contextul european în domeniul securității cibernetice;
  • contribuții teoretice privind modalitățile de dezvoltare a capabilităților naționale în domeniul securității cibernetice;
  • elaborarea unui set de potențiali factori relevanți care reflectă capabilitățile naționale.