Studiu privind sisteme adaptive de recunoaștere în stadii incipiente a atacurilor cibernetice asupra resurselor statale

Director de proiect: Dr. ing. Radu Marius BONCEA – CS III


Obiectivele generale ale proiectului

  • identificarea infrastructurilor critice naționale;
  • analizarea și identificarea atacurilor cibernetice asupra infrastructurilor critice;
  • descrierea sistemelor adaptive de recunoaștere a atacurilor cibernetice;
  • dezvoltarea unei arhitecturi de referință pentru un sistem adaptiv de recunoaștere a atacurilor cibernetice în faze incipiente folosind „agenți software inteligenți”.

Descriere proiect

Proiectul își propune elaborarea de studii cu privire la sisteme adaptive de recunoaștere în stadii incipiente a atacurilor cibernetice asupra infrastructurilor critice, precum și dezvoltarea unei arhitecturi de referință pentru un sistem adaptiv folosind „agenți software inteligenți”.

Proiectul are un grad mare de complexitate, atât prin obiectivele propuse, cât și prin activitățile diverse ce trebuie desfășurate pentru îndeplinirea obiectivelor, ținând cont de provocările tehnologice descrise anterior. Proiectul își găsește utilitatea prin fundamentarea științifică a soluțiilor propuse, a analizei tehnice a acestora, din care să rezulte că activitatea de implementare a arhitecturii de referință propuse. Operaționalizarea soluției finale este benefică atât pentru autoritățile publice cât și pentru cetățeni.

Rezultate

  • contribuții teoretice privind sistemele adaptive de recunoaștere a atacurilor cibernetice asupra infrastructurilor critice;
  • elaborarea unei arhitecturi de referință pe dezvoltarea de sisteme adaptive capabile să recunoască atacuri cibernetice asupra infrastructurilor critice în faze incipiente;
  • elaborarea unui set de cerințe funcționale ale unui sistem adaptiv de recunoaștere a atacurilor cibernetice, care poate constitui punct de plecare pentru dezvoltarea unei arhitecturi software alternative.