Conectivitatea funcțională în stare de repaos în tulburările motorii – biomarkeri noninvazivi ai patologiei (NEUROCON)

Responsabil de proiect: Dr. ing. Liviu BADEA – CS I


Obiectivele generale ale proiectului

  • Studierea modificărilor conectivității funcționale la nivelul ariilor cerebrale critice implicate în maladia Parkinson utilizând ca metodă de investigație rezonanța magnetică funcțională în stare de repaos. Astfel de schimbari in hartile de activare neuronala ar putea fi folosite ca proceduri de diagnostic diferentiat non-invaziv care sa asiste neurologii in stabilirea unor terapii personalizate pentru pacienti.
  • Dezvoltarea de algoritmi mai rafinați pentru inferarea hărților de conectivitate.
  • Consolidarea unui grup de cercetare interdisciplinara intre neurologi, specialisti in neuro-imagistica si bioinformaticieni.

Rezultate

  • Proiectul a creat o echipă multi-disciplinară în domeniul imagisticii funcţionale în neuroştiinţe.
  • Aplicând analiza componentelor independente de grup (group-ICA) pentru determinarea principalelor reţele neuronale, a fost realizat unul din primele studii ale modificărilor tuturor acestor reţele în maladia Parkinson, precum şi a conectivităţii funcţionale între aceste reţele (utilizănd regresia duală).
  • Pentru a verifica reproductibilitatea modificărilor conectivităţii funcţionale în maladia Parkinson, au fost comparate, în premieră, datele provenite din 3 studii independente (studiul NEUROCON, de faţă, date publice ale proiectului PPMI din SUA, precum şi date obţinute prin amabilitatea deosebită a grupului de cercetare al lui Tao Wu din China). Aceasta este prima comparaţie care implică mai mult de două studii independente de rs-fMRI în maladia Parkinson.
  • Analiza acestor seturi independente de date a pus în evidenţă complexitatea şi eterogenitatea funcţională a maladiei Parkinson, care explică în mare măsură reproductibilitatea scăzută între diversele studii. S-a reuşit totuşi punerea în evidenţă a unor modificări ale conectivităţii funcţionale marginal semnificative în toate cele 3 studii analizate, fiind însă necesară validarea acestora în continuare pe seturi de date adiţionale.
  • Toate datele din prezentul studiu sunt disponibile în formă deidentificată in baza de date specializata FCP/INDI (http://fcon_1000.projects.nitrc.org/indi/retro/parkinsons.html).