Prezentul studiu se concentrează pe zona sistemelor de control industrial. Vulnerabilitățile structurii organizatorice, a sistemelor și rețelelor de control industrial, precum și a procedurilor de securitate aplicate pot fi exploatate involuntar sau în mod voit de către unul sau mai mulți atacatori generând astfel evenimente cibernetice cu puternic impact asupra afacerii, infrastructurii critice și a siguranței naționale.
Având în vedere că sistemele automatizate de comandă-control monitorizează și controlează procese dintr-o multitudine de industrii și infrastructuri critice la nivel mondial (producție de energie, transport și distribuție, procese de producție a apei și de epurare a apelor uzate, agricultură, prelucrare a produselor alimentare și chimice etc.), protecția eficientă în fața amenințărilor cibernetice echivalează cu ferirea acestor infrastructuri esențiale de perturbații, daune materiale sau/și pierderi economice.
Obiectivul general al proiectului este să demonstreze potențialul TIC (Internet of Things -IoT-, cloud computing, Big Data, predictive analytics) pentru transformarea pozitivă a modului în care serviciile de îngrijire a sănătății sunt furnizate persoanelor vârstnice și personalului/furnizorului de îngrijire a sănătății.
Proiectul se concentreazӑ pe elaborarea unei colecții de soluţii noi pentru probleme complexe din domenii actuale de cercetare TIC, soluții bazate pe modelare şi optimizare. Prin soluții noi se înțeleg noi metode şi modele, metodologii, algoritmi şi software, ca rezultate ale modelӑrii unor probleme complexe.
Proiectul a pornit de la ideea complementarității, sinergiei şi convergenței dintre Big Data şi Deep Learning, exploatate cu adevărat odată cu cele mai noi dezvoltări – interrelaţionate – în ambele domenii. Până recent, abordările în domeniul Big Data au pus accentul mai ales pe gestiunea datelor. Acestea sunt extrem de utile în multe aplicații, însă în și mai multe circumstanțe, există încă foarte multă informație nevalorificată în datele disponibile.
Proiectul „Arhitectură nouă 5G pentru conectivitate, mobilitate și interoperabilitate în rețele wireless ultra-dense” realizează o analiză a aspectelor de conectivitate, interoperabilitate, mobilitate, securitate și scalabilitate în mediu 5G. Proiectul tratează tema în concepția că interoperabilitatea va integra diferite tehnologii emergente în rețele 5G.
Proiectul tratează subiectul utilizării tehnologiilor TIC pentru asigurarea unui trai independent pentru persoanele vârstnice și / sau cu dizabilități, afecțiuni cronice, pentru creșterea confortului și siguranței vieții utilizatorilor, evitându-se instituționalizarea. A fost abordată tematica asigurării unui trai independent și în siguranță pentru persoanele vârstnice din trei perspective: identificarea și gestionarea riscurilor, securitatea datelor și interoperabilitatea soluțiilor și componentelor sistemelor de teleasistență / telemonitorizare la domiciliu.
Fundamentarea de soluții pentru implementarea conceptului de Smart Safety într-un ecosistem Smart City, prin monitorizarea și coordonarea inteligentă a trecerilor pietonale. Realizarea unui model conceptual care susține implementarea conceptului de zebră inteligentă, cu adaptabilitate la scenariile de trafic și la specificul zonelor țintă. Definirea și evaluarea de modele pentru managementul dinamic al traficului pietonal la un punct de trecere. Elaborarea de metode și modele inovatoare pentru coordonarea traficului pietonal prin utilizarea unui sistem inteligent, adaptiv, de monitorizare a trecerii de pietoni.
Proiectul descrie etapele procesului de implementare a unui sistem pilot de monitorizare și estimare a costurilor de exploatare a serviciilor de cloud, prin descrierea unor metode de analiză a parametrilor măsurați la nivelul unui centru de date și modele de facturare și eficientizare a costurilor de exploatare a resurselor de cloud, care duc la îmbunătățirea metodologiei de evaluare a serviciilor de Cloud.