Responsabili de proiect: Dr. ing. Ionuț PETRE – CS III, Virginia SĂNDULESCU
Obiectivele generale ale proiectului
Descriere proiect
Adaptarea la o societate în curs de îmbătrânire necesită o mai mare independență și incluziune socială. Este necesară crearea unor medii favorabile persoanelor în vârstă, integrarea accesibilității și dezvoltarea produselor și serviciilor adaptate nevoilor acestei categorii de populație.
Abordarea personalizată a problematicii acțiunilor preventive în cadrul serviciilor de teleasistență a persoanelor, în special a vârstnicilor care trăiesc singuri la domiciliu, având ca suport tehnologiile de ultimă oră din domeniul TIC are un rol important în rezolvarea provocărilor de a ajuta persoanele în vârstă și/ sau cu dizabilități, afecțiuni cronice să trăiască autonom, să rămână active, implicate cât mai mult în viața socială și să-și îmbunătățească calitatea vieții, evitându-se instituționalizarea.
În cazul acestor persoane, căderile reprezintă evenimente nedorite care pot impacta negativ starea de sănătate.
Proiectul și-a propus proiectarea și implementarea de soluții inteligente, integrabile în soluții de teleasistență / telemonitorizare la domiciliu, având la bază noile tehnologii din domeniul TIC, pentru determinarea factorilor de risc, la domiciliu, și reducerea efectelor asociate.
Proiectul a avut următoarele faze de realizare:
Faza 1: Analiză preliminară asupra soluțiilor de telemonitorizare/teleasistență a vârstnicilor la domiciliu
Faza 2: Proiectare protocol detectare căderi
Faza 3: Proiectare protocol detectare modificări comportamentale asociate degradării stării de sănătate
Faza 4: Implementare rețea de senzori pentru detectare căderi în locuință
Faza 5: Implementare senzor complex detectare riscuri comportamentale
Faza 6: Proiectare platforma de telemonitorizare și analiza cerințelor de standardizare și interoperabilitate
Faza 7: Implementare platformă complexă pentru telemonitorizarea factorilor de risc la domiciliu
Faza 8: Testare/ analiză/ îmbunătățire și validare soluții propuse
Rezultate
Proiectul a contribuit, de asemenea și la susținerea obiectivului din Strategia Națională privind Agenda Digitală pentru România - 2020: TIC în educație, cultură și sănătate, precum și la susținerea obiectivului: Prioritățile de specializare inteligentă, care presupun definirea și consolidarea unor domenii de competență ridicată în care există avantaje comparative reale sau potențiale și care pot contribui semnificativ la PIB.
2. Tipul rezultatului: studii, rapoarte de cercetare cu următoarele efecte socio-economice:
Proiectarea unor soluții performante atât din punct de vedere al funcționalităților oferite cât și din punct de vedere al securității și al interoperabilității va conduce la diversificarea ofertei de soluții inteligente de îngrijire la domiciliu și la creșterea gradului de utilizare a acestora. Prin crearea de standarde, recomandări și ghiduri în domeniu se încurajează atât dezvoltarea de sisteme de teleasistență cât și furnizarea de servicii în domeniu.
Dezvoltarea pieței de teleasistență la domiciliu va conduce la creșterea ofertei soluțiilor tehnice și a serviciilor de teleasistență, crescând astfel și concurența în domeniu. Astfel, se poate preconiza o creștere a gradului de acces a populației la aceste soluții și servicii. De asemenea, crearea de soluții interoperabile, va permite integrarea de soluții furnizate de diferiți agenți economici, creând mai multe posibilități de implementare a soluțiilor.
Pe termen scurt și mediu, prin creșterea accesului populației la servicii de teleasistență la domiciliu se reduc costurile de îngrijire medicală atât la domiciliu cât și în centre specializate, se reduce numărul consulturilor.
Pe termen lung se reduc costurile totale de sănătate prin îmbunătățirea sănătății generale a populației, întrucât sistemele de teleasistență la domiciliu permit aplicarea de strategii de prevenție a îmbolnăvirii prin detecția timpurie a simptomelor pentru diferite afecțiuni.
3. Lucrări: articole ISI și articole în alte baze de date.