Centrul de Competență se concentrează pe cercetare și inovație, ajutând orașele să utilizeze la maximum programele existente ale UE și să abordeze problemele lor de finanțare și finanțare. Centrul de Competență este conceput ca un Hub pentru inovație, stabilind un etalon de excelență în C&D și acționând ca suport pentru orașe în atingerea cu succes a etapelor Misiunii Climatice a UE, oportunităților de finanțare și indicatorilor de performanță cheie.
Centrul nostru de Competență promovează inovația de sistem pe întregul lanț valoric al investițiilor urbane, țintind multiple sectoare precum guvernanța, transportul, energia, construcțiile și reciclarea, cu suport din partea tehnologiilor digitale puternice. Orașele necesită o schimbare în reglementări, abordări și instrumente combinate cu dorința de a depăși schemele și obiceiurile existente. Necesită o schimbare de atitudine către implementarea practică care include preocupările oamenilor și ale părților interesate lucrând împreună: cetățeni, guverne locale, guverne centrale și regionale și instituții europene. Urmărind viziunea de a crea un spațiu de viață sigur, plăcut și iubit, cartierele urbane oferă o bună oportunitate de a implementa și valida idei noi și concepte inovatoare. Acesta este motivul pentru care Centrul nostru se concentrează atât pe componentele statice (adică infrastructura orașului), cât și pe cele dinamice (adică oameni, afaceri) ale orașului.
Consorțiul de bază al Centrului include parteneri strategici conectați direct la București, Cluj-Napoca și Suceava, printre alte orașe. Structura consorțiului favorizează un nucleu de excelență concentrat pe a sprijini orașele spre atingerea Zero Net prin guvernanță și tehnologie. Geografic, partenerii sunt bine conectați cu cele trei orașe selectate de 100 EU Cities (București, Cluj-Napoca, Suceava), dar și la alte orașe din țară.
Universitatea Națională de Științe și Tehnologie POLITEHNICA din București (UNSTPB), Coordonatorul, este cea mai mare universitate tehnică din România. Cercetarea științifică este o activitate esențială a UPB, valoarea rezultatelor obținute la nivel național și internațional fiind recunoscută și orientată strategic către zone de înaltă dezvoltare (de exemplu, tehnologia informației și comunicațiilor, produse și procese inovatoare)
UPB și UTCN sunt cele mai mari două universități tehnice din România, ambele având o largă experiență în proiecte de C&D pe aceste teme. UTCB este universitatea care formează specialiști în clădiri și medii inteligente. USV este universitatea care formează specialiști pentru soluționarea nevoilor Societale, în timp ce ICI este principalul Institut Național care se ocupă de C&D în Transformare Digitală și Securitate Cibernetică în România. UPB a colaborat anterior cu ICI, UTCN, BEIA, ICOR, ORO în multe proiecte de Orașe Inteligente, la fel și UTCN cu DATACOR, HOLISUN, BOSCH (ca parte a Clusterului IT), USV cu UTCN și BTGR. Companiile lucrează pe energie/iluminat sustenabil, altele pe clădiri verzi, mobilitate inteligentă, economie circulară și sunt toți actori de top pe tehnologia Orașelor Inteligente, dornici să își extindă portofoliul cu un focus dedicat tehnologiei Neutralității Climatice. Toate companiile (IMM-uri și mari) din Consorțiu au implementat anterior proiecte de Orașe Inteligente în România. ORO a implementat soluțiile de Orașe Inteligente în Alba-Iulia (declarată ulterior orașul de top în ceea ce privește digitalizarea în România), iar BOSCH cu o largă istorie de proiecte de Orașe Inteligente (de la semafoare inteligente la iluminat inteligent și vehicule autonome). Clusterul IT Cluj (DATACOR) face parte din consorțiu. Avem companii cu o largă expertiză în IoT și monitorizarea mediului (BEIA derulează proiecte pentru Ministerul Mediului pentru estimarea emisiilor de carbon), în Guvernanță și Tehnologie (HOLISUN), mobilitate inteligentă (ICOS conduce Smart Hub), sau clădiri inteligente (BTGR).