SOL-2024 - 20 - Dezvoltarea capacității de participare “pooling and sharing” la programele UE privind comunicații satelitare sigure (DK-PEK)

Responsabil de proiect: Dr. ing. Ulpia-Elena BOTEZATU


Obiectivele generale ale proiectului

Creșterea capacității de participare a României la programul european destinat comunicațiilor securizate prin consolidarea componentelor naționale și alcătuirea unei arhitecturi de sistem, pentru a asigura continuitatea activităților naționale și tranziția la Secure Connectivity, în conformitate cu noua abordare a Comisiei Europene.

Obiective specifice:

  1. Analiza și evaluarea componentelor destinate comunicațiilor securizate în România.
  2. Îmbunătățirea capabilităților naționale existente destinate comunicațiilor securizate.
  3. Dezvoltarea unei arhitecturi naționale bazate pe infrastructurile existente la care se adaugă cele ce se dezvoltă sub programul GOVSATCOM pentru comunicațiile satelitare guvernamentale, EuroQCI pentru distribuția de chei cuantice de criptare, precum și noi capabilități de comunicații satelitare prin lansarea unei megaconstelații europene.
  4. Testarea, implementarea și actualizarea unui sistem național destinat comunicațiilor securizate bazat pe componentele enumerate mai sus.

Rezultate

Rezultatele activităților de cercetare - dezvoltare obținute în baza derulării contractului de finanțare pentru conducerea și realizarea proiectului „Dezvoltarea capacității de participare pooling and sharing la programele UE privind comunicații satelitare sigure,” denumite în continuare rezultatele cercetării, se vor materializa în:

(i) Studiu fundamental privind stabilirea metodelor / tehnologiilor / elementelor destinate comunicațiilor securizate în România.

(ii) Studiu fundamental privind stadiul actual de dezvoltare tehnologică și a sistemelor relevante existente în România.

(iii) Studiu de soluții privind identificarea și stabilirea metodelor / echipamentelor / sistemelor / tehnologiilor / mijloacelor / conceptelor utilizate la dezvoltarea unui sistem de comunicații securizate în România.

(iv) Documentație concept și arhitectura unui sistem național destinat comunicațiilor securizate.

(v) Studiu de soluții privind demonstrarea conceptului la nivel analitic și experimental.

(vi) Proiect de documentație tehnică referitoare la integrarea componentelor existente în scopul îmbunătățirii capabilităților naționale existente destinate comunicațiilor securizate.

(vii) Proiect de documentație tehnică referitoare la testare / validare funcțională a sistemului național bazat pe infrastructurile existente.

(viii) Rapoarte de testare / validare funcțională a sistemului național destinat comunicațiilor securizate.

(ix) Documentație tehnică definitivată a sistemului național destinat comunicațiilor securizate.