Misiunea EuroCC 2 este de a continua înființarea unei rețele de Centre Naționale de Competență (NCC) în cel mai eficient mod, continuând în același timp să abordeze diferențele de maturitate a implementării HPC în Europa, pentru care s-au remarcat deja îmbunătățiri. Prin urmare, pe lângă managementul la nivel înalt pentru monitorizarea progresului în dezvoltarea NCC, sarcina principală a activității generale este de a sprijini centrele naționale în stabilirea cadrelor lor operaționale individuale, accesând și valorificând în același timp experiența și expertiza disponibile la nivel național și european.
De această dată, proiectul va implica și Centrele de Excelență. Scopul principal este de a stimula colaborarea, schimbul de bune practici și cunoștințe la nivel european și de a accelera îmbunătățirea capacităților naționale și, prin urmare, europene.
Ideal-IST este un proiect de tip CSA – Coordination and Support Action, care sprijină activitățile de cercetare și inovare pentru programele-cadru ale UE. Ideal-IST reprezinta o rețea internațională de puncte naționale de contact (PNC) (national contact points – NCP) în domeniul DIGITAL, ce include peste 65 de parteneri din statele membre, țări asociate, țări partenere din Europa de Est (EEPC), țări partenere mediteraneene (MPC) și alte țări din întreaga lume.
Scopul propunerii este de a dezvolta proiecte pilot la scară largă ale portofelului de referință EUDI abordând două cazuri de utilizare în conformitate cu procesul trusei de unelte a UE.
Obiectivul principal al CYRESRANGE este de a consolida capacitățile poligoanelor cibernetice existente în scopul de a crea o rețea de Centre de Excelență în Securitate Cibernetică la nivel național și regional bazată pe poligoane cibernetice interconectate, cu un accent pe îmbunătățirea experienței dezvoltatorilor de scenarii și introducerea unei experiențe gamificate cuprinzătoare pentru studenți. Ambiția noastră este de a crea premisele pentru construirea unei comunități de creatori de conținut care să creeze premisele unei noi profesii în securitate cibernetică și profesioniști care își vor dezvolta competențele și expertiza în domeniul securității cibernetice și tehnologiilor cheie, introducând o tehnologie rentabilă pentru integrarea noilor poligoane cibernetice.
Scopul proiectului este de a crea un cadru sinergic care să conecteze capabilitățile de securitate cibernetică din sectoarele civil și de apărare din Uniunea Europeană, prin promovarea dialogului, partajarea cercetării, îmbunătățirea cunoștințelor și încurajarea colaborărilor pe teme critice de securitate cibernetică europene relevante atât pentru sfera civilă, cât și pentru cea de apărare.
Un cyber range federat, dedicat sectorului energetic, este esențial pentru consolidarea apărării cibernetice și protejarea infrastructurii critice din energie împotriva amenințărilor cibernetice și hibride în continuă evoluție. Proiectul are ca scop dezvoltarea unei platforme cyber range avansate, proiectată pentru o integrare fluidă cu mediile operaționale tehnologice (OT) ale organizațiilor. Platforma oferă un mediu simulativ care permite instruiri realiste, testări riguroase ale tehnologiilor și evaluarea proceselor în scenarii de mare presiune. Prin integrarea sistemelor OT în cadrul cyber range-ului, organizațiile își pot îmbunătăți capacitățile de pregătire și răspuns cibernetic, asigurând măsuri de securitate robuste.