Responsabil de proiect: Dr. Carmen Elena CÎRNU – CS II
Obiectivele generale ale proiectului
- Facilitați accesul la ecosistemul HPC, inclusiv baze de testare, sesiuni practice despre HPC, optimizarea și scalarea aplicațiilor HPC prin conectarea comunităților naționale cu alte inițiative, cum ar fi Centrele Europene de Excelență pentru aplicații HPC.
- Facilitarea adoptării aplicațiilor HPC de către diferiți utilizatori, inclusiv IMM-uri (de exemplu, promovarea la nivel local, povești de succes relevante), mediul academic și administrațiile publice.
- Oferiți expertiză/consultanță științifică/tehnică prin cunoștințele/focalizarea HPC orientate către aplicații (de exemplu, HPC și High Performance Data Analytics (HPDA)), precum și acces la algoritmi de simulare și modelare avansați, coduri software și instrumente.
- Furnizați evaluări la fața locului ale noilor tehnologii, experimente, dovezi de concept, precum și permiteți validarea și demonstrarea tehnologiilor HPC, codurilor software, instrumentelor și algoritmilor în medii relevante
- Facilitați accesul la super putere de calcul și gestionarea datelor pentru a explora soluții de inovare de interes pentru utilizatorii finali, inclusiv pentru industriile utilizatorilor IMM-urilor.
- Formare locală și națională și dezvoltarea competențelor în domeniul HPC și al subiectelor conexe (de exemplu, HPDA, programare paralelă etc.), prin instruire față în față, precum și online (de exemplu, platforme MOOC).
- Creșterea gradului de conștientizare și sensibilizare cu privire la beneficiile HPC pentru industriile potențiale utilizatori, inclusiv IMM-urile.
- Creșterea gradului de conștientizare și sprijinirea comunităților naționale și locale în identificarea și protejarea proprietății intelectuale într-un context HPC și oferirea de consiliere cu privire la politicile de licențiere în colaborare cu rețeaua pan-europeană a NCC-urilor.
Descriere proiect
Obiectivul principal pentru NCC Romania (RoNCC) va fi dezvoltarea agilă continuă a ecosistemului național HPC cuprinzând organizații din industrie, administrație publică și mediul academic, spre o mai mare accelerare a adoptării HPC la nivel național. Scopul este de a consolida Foaia de parcurs și catalogul de servicii din care părțile interesate pot alege, îndrumați de personalul NCC, pentru a identifica și facilita serviciile și soluțiile adecvate pentru acestea. RoNCC va spori facilitarea accesului părților interesate la infrastructurile, resursele și competențele naționale și, de asemenea, va acționa ca intermediar pentru accesul la infrastructura și oportunitățile europene, după o analiză amănunțită a cazurilor de afaceri, a nevoilor utilizatorilor și a cerințelor tehnice. RoNCC va funcționa ca un centru de competență autonom în cadrul entității care găzduiește și va continua să crească gradul de conștientizare cu privire la beneficiile HPC/HPDA/AI și serviciile disponibile ale RONCC și alte servicii pentru comunitățile de utilizatori, hub-uri IT, IMM-uri, industrie, administrație publică și mediul academic. În paralel, RoNCC va continua misiunea de educație și dezvoltare a competențelor pentru orice nivel de utilizatori prin cursurile și serviciile sale de formare ale universităților și furnizorilor la nivel național. Mecanismul de interacțiune cu utilizatorii, creat în primul proiect EuroCC, devine mai eficient și orientat spre crearea de rezultate eficiente în comunitățile de utilizatori.
Rezultate estimate
- stabilirea și menținerea unei rețele de utilizatori naționali HPC;
- promovarea utilizării HPC în sectorul privat și public;
- atragerea de potențiali noi utilizatori;
- dezvoltarea expertizei necesare pentru aplicațiile HPC aproape de comunitățile naționale relevante și, în colaborare cu alte NCC, comunitățile europene.