Responsabil de proiect: Dr. ing. Adrian Victor VEVERA – CS II
Obiectivele generale ale proiectului
Descriere proiect
Proiectul NI4OS-Europe (ni4os.eu) își propune să devină un contributor de bază pentru portofoliul de servicii al EOSC, să se angajeze în guvernarea EOSC și să asigure incluziunea la nivel european, pentru a facilita Open Science la nivel global.
NI4OS-Europe va asigura implicarea unei rețele de specialiști reprezentând numeroase categorii de stakeholders, furnizori de infrastructură și servicii din regiune, pentru a susține implementarea viziunii, arhitecturii și guvernării EOSC.
Proiectul are în vedere federalizarea serviciilor EOSC relevante, existente în țările participante, pe care le va include în oferta de servicii EOSC. In acest sens, va colabora cu celelalte inițiative în domeniul EOSC pentru a contribui la platforma comună EOSC, inclusiv la un set de politici, reguli și principii pentru gestionarea serviciilor și a datelor de cercetare din ecosistemul EOSC.
Consorțiul proiectului include 22 de parteneri din 15 țări din Europa de sud-est: Grecia, Cipru, Bulgaria, Croația, Ungaria, România, Slovenia, Serbia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, Armenia și Georgia.
Din România participă ICI București și UEFSCDI.
Rezultate estimate
În mod concret, proiectul își propune să furnizeze următoarele rezultate:
Training Național pentru Utilizatorii Finali
În data de 29 martie 2020, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică - ICI București și UEFISCDI – partenerii români în proiectul Orizont 2020 NI4OS Europe - National Initiatives for Open Science in Europe au organizat sesiunea Training Național pentru Utilizatorii Finali, înscrisă în planul de acțiuni al proiectului pentru activarea utilizatorilor. Agenda evenimentului a inclus următoarele teme: Planul de management al datelor, FAIRificarea datelor de cercetare, Licențe deschise, Stimulente și recompense suport pentru date de cercetare deschise și FAIR, Facilități end-user ale portalului EOSC pentru accesarea ofertei de servicii și resurse EOSC. Toate prezentările sunt disponibile pe platforma de training a proiectului, la National End-Users Training in Romania.
APEL DE PROPUNERI PENTRU ACCESAREA SERVICIILOR NI4OS-EUROPE
Proiectul Orizont 2020 NI4OS-Europe a lansat pe 11 aprilie 2022 un apel deschis de proiecte prin care se oferă cercetătorilor din țările membre și asociate ale Uniunii Europene posibilitatea de a accesa o gamă largă de servicii generice și tematice, precum și depozite digitale care au beneficiat de sprijinul acestui proiect pentru a fi integrate în infrastructura EOSC (Cloud European pentru Știință Deschisă). Serviciile tematice vizează în principal comunitățile științifice din domeniile Științelor vieții, Climatologiei, Moștenirii culturale digitale și Fizicii computaționale. Serviciile generice se referă la furnizarea de resurse de calcul (HPC și Cloud), stocare și furnizare de servicii de date. Depozitele digitale oferă acces la seturi de date, software, precum și la literatură științifică. Lista acestor servicii și resurse poate fi consultată în catalogul NI4OS-Europe.
Accesul la resursele de calcul (generice) poate fi acordat pentru o perioadă de maximum 6 luni, în timp ce accesul la resursele de stocare durează până la 8 luni. Este de așteptat ca 80% dintre proiectele care participă la apel să aparțină domeniilor științifice menționate mai sus, în timp ce celelalte 20% pot viza orice alt domeniu științific.
Data de închidere a apelului este 11 mai 2022. Detalii despre acest apel sunt diponibile la: Call for Proposals for Accessing Ni4os-Europe Services.
EVENIMENTUL REGIONAL EOSC
În perioada 28-29 septembrie 2022, în capitala Ungariei, Budapest University of Technology and Economics va găzdui EOSC Regional Event, care își propune diseminarea rezultatelor obținute de NI4OS Europe până în prezent și modul în care a reușit să determine progrese ale European Open Science Cloud Initiative. Evenimentul se adresează mediului academic, specialiștilor în infrastructură, furnizorilor de servicii și decidenților din sfera științei deschise.
Site conferință: https://ni4os.eu/eosc-regional-event-in-budapest/
Evenimentul Facebook: https://fb.me/e/2NgSYPiHh
Link pentru înregistrare: https://events.ni4os.eu/event/74/
EVENIMENT DISEMINARE NI4OS-EUROPE
În data de 27 octombrie 2022, Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică - ICI București și UEFISCDI – partenerii români în proiectul Orizont 2020 NI4OS-Europe - National Initiatives for Open Science in Europe au organizat al II-lea eveniment de diseminare a rezultatelor proiectului, conform planului de acțiuni al acestuia. Agenda a inclus prezentarea inițiativei RO-NOSCI (Romanian – National Open Science Cloud Initiative), suportul tehnic pentru administrare, conținutul și modul de acces la NI4OS-Europe Catalogue of Generic and Thematic Services, precum și evoluțiile European Open Science Cloud.
Prezentările susținute în cadrul evenimentului pot fi accesate aici.