Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București anunță două proiecte strategice ce vor fi implementate pe infrastructura blockchain dezvoltată de Elrond Network.
- O platformă de tranzacționare de active digitale unice de tip NFT (Non-Fungible Tokens) pentru instituțiile statului, mediul de afaceri și cetățeni;
- Un ecosistem DNS (Domain Name System) și TLD (Top-Level Domain) descentralizat ce are la bază tehnologia blockchain care, în versiunea dezvoltată de Elrond Network, beneficiază de scalabilitate net superioară, cât și de o amprentă negativă de carbon.
Ambele inițiative reprezintă o premieră la nivelul Uniunii Europene și sunt dezvoltate în paralel de către experții în cercetare ai ICI București în colaborare cu inginerii de la Elrond Network, startup-ul din Sibiu ce dezvoltă tehnologie blockchain de mare viteză.
“Obiectivul nostru comun este evoluția relației dintre cetățeni, mediul de afaceri, și instituțiile statului, folosind inovația digitală de ultimă oră. Tehnologiile de tip Web3 pot ajuta administrația publică și procesele instituționale să se desfășoare eficient, rapid și sigur. Vrem să explorăm acest potențial semnificativ alături de partenerii noștri de la Elrond Network.” a declarat Adrian Victor Vevera, Director General INCD ICI București.
Sistemul Național al Emitenților și Activelor Digitale va fi o premieră la nivel național și European. Platforma dezvoltată de către ICI București va folosi active digitale unice (NFT) și identitate digitală descentralizată (DID), folosind instrumente inovative bazate pe tehnologia blockchain a Elrond Network.
Prin intermediul acestei platforme ICI București încurajează cetățenii, mediul de afaceri și instituțiile statului să colaboreze în proiecte cu utilitate comună, având la dispoziție un mediu reglementat, rapid și sigur de tranzacționare a elementelor digitalizate, personalizate și proprii în domenii precum - educație, proprietate intelectuală, asigurări digitale, cadastru imobiliar, titluri de proprietate, certificate de autenticitate, certificate energetice, lanțuri de distribuție și aprovizionare, artă, strângere de fonduri și numeroase alte active care se pretează digitalizării.
Criptarea activelor digitale folosind tehnologia blockchain va conserva autenticitatea și utilitatea documentelor digitale, făcându-le în același timp transferabile și verificabile într-un mod rapid, eficient și sigur, la costuri semnificativ reduse. Acest format standardizat va simplifica interconectarea cu noi sisteme și va facilita tranziția către o administrație publică cu guvernare digitală.
ICI București urmărește de asemenea să implementeze un sistem DNS (Domain Name System) și TLD (Top-Level Domain) descentralizat, care să folosească vasta rețea de 3200 de servere Elrond răspandită la nivel global pentru a depăși limitările sistemului DNS și TLD clasic, precum și potențialele sale vulnerabilități existente în arhitectura centralizată actuală.
Noul sistem va ajuta astfel site-urile instituțiilor publice și platformele digitale să își sporească siguranța și reziliența la atacuri cibernetice. În plus, devin disponibile domenii noi care vor extinde inovația ecosistemelor, formele de organizare și prezentare a breslelor profesionale, a afacerilor și diverselor instituții. Dezvoltarea nativă a sistemului pe blockchain va permite tranziția platformelor instituționale spre tehnologia Web3 și va facilita procesele conexe între utilizatori, astfel eficientizând sistemul actual atât pentru instituții, cât și pentru cetățeni.
“La intersecția dintre administrația publică și tehnologie se află un univers de oportunități pentru avansarea colaborării dintre instituții, mediul de afaceri și societatea civilă. Este momentul oportun de a ne angaja, alături de partenerii noștri de la ICI București, în construirea cadrului tehnologic prin care această colaborare va avansa la următorul nivel de eficiență și performanță.” a spus Beniamin Mincu, CEO Elrond Network.
Despre Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI București
ICI București a fost înființat în anul 1970 și reprezintă cel mai important institut din domeniul cercetării, dezvoltării și inovării în tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) din România, gestionând Registrul Național de Domenii .ro RoTLD - autoritatea oficială ce administrează domeniile de nivel superior .RO prin crearea, implementarea și menținerea sistemelor software, a bazelor de date și a unei infrastructuri necesare pentru ca .RO să fie prezent pe Internet.
Activitatea principală a ICI București este reprezentată de realizarea proiectelor de cercetare - dezvoltare în domeniul TIC, suport pentru dezvoltarea societății informaționale. Misiunea ICI București este aceea de a susține excelența în cercetare și inovare, pentru dezvoltarea economiei bazate pe cunoaștere în România și pentru o mai bună integrare în spațiul european și internațional de cercetare.
https://ici.ro/ro/
Despre Elrond
Elrond este o rețea blockchain construită pentru a rula la performanța internetului, concepută să fie de 1000 de ori mai rapidă și eficientă decât rețelele existente. Elrond atinge aceste obiective prin introducerea a două inovații importante: un mecanism “Adaptive State Sharding” și un algoritm “Secure Proof of Stake”, care permit creșterea liniară a performanței printr-un mecanism de consens securizat, rapid și eficient. Elrond poate procesa mai mult de 15.000 de tranzacții pe secundă, cu o latență de 6 secunde și cost neglijabil, și este un candidat serios pentru a deveni fundamentul unei economii digitale, de mare viteză, transparente și accesibilă oricui la nivel global.
https://elrond.com