Evoluția rapidă a tehnologiilor din ultimul deceniu susține crearea cadrului favorabil pentru protecția mediului înconjurător, în special în zonele urbane, prin demersurile susținute de toți cei implicați. Această paradigmă, a orașelor neutre din punct de vedere climatic, a condus la o schimbare fundamentală în guvernanța orașelor moderne, având printre obiectivele principale sustenabilității mediului, mobilitatea în orașe, clădiri cu sisteme avansate de management, consum eficient de energie, precum și prin implicarea activă a cetățenilor.
Cu toate acestea, modelele eficiente de guvernanță se confruntă cu provocări și considerente majore de natură legislativă, socială, etică, uneori chiar și culturală.
Prin urmare, adoptarea unei strategii echilibrate trebuie să trateze soluțiile bazate pe tehnologie, asigurând atât confidențialitatea, securitatea, cât și echitatea socială. Acestea țin cont de modele precum Digital Twin, Smart Campus, dar și de metode bazate pe colectarea de date din sistemele IoT, analiza avansată de date, învățarea automată și crearea unor modele de extragere de șabloane.