Proiectul vizează elaborarea unui document ce va propune un plan de acțiune coerent și mecanisme pentru îmbunătățirea activităților de cercetare și dezvoltare naționale și integrarea în trendurile și oportunitățile europene și globale și cu evoluția cadrului partenerial NATO și UE.
Derularea proiectului premiat prin Programul 3 - Cooperare Europeană și Internațională; Subprogramul 3.6. SUPORT a avut ca scop susținerea Centrului de Cyber Diplomacy, inițiativă lansată de ICI București în 2019, care are ca activități principale derularea de studii și cercetări avansate în domeniul diplomației cibernetice, gestionarea riscurilor legate de securitatea colectivă și susținerea bunei guvernanțe prin utilizarea de instrumente specifice dedicate actorilor statali și non-statali, realizarea de cercetări/studii relevante în domeniul diplomației cibernetice, oferirea de expertiză şi consultanță în domeniul diplomației cibernetice și cooperare și dezvoltarea de parteneriate.
Proiectul urmărește dezvoltarea competențelor și capacităților de cercetare în domeniul cunoașterii situației spațiale, în sensul consolidării capacității de a evalua riscurile asociate spațiului extraatmosferic, la care pot fi supuse mediul biologic, bunurile materiale și infrastructura critică.
Scopul proiectului este dezvoltarea unei soluții de conservare și valorificare a colecțiilor de informații din patrimoniul literar românesc folosind soluții digitale inteligente pentru extragerea și sistematizarea de cunoștințe.
Prin proiectul Lib2Life vor fi realizate soluţii noi de conservare a patrimoniului cultural, promovarea patrimoniului prin metode şi tehnologii de ultimă generație, sporirea accesului public la resursele info-documentare, îmbunătățirea serviciilor de bibliotecă, transferul de cunoaștere şi tehnologie către societate.
Scopul final al proiectului este de a realiza o platformă inter-instituțională, pluridisciplinară, complexă de cercetare integrativă și sistematică a identităților și patrimoniului cultural tangibil și non-tangibil din România.
Scopul general al vINCI este acela de a contribui la creșterea gradului de îmbătrânire activă a persoanelor în vârstă, cu și fără deficiențe majore cognitive, având drept scop o ameliorare a calității vieții acestora prin intermediul tehnologiei.
Managementul dezastrelor implică activități de organizare și gestionare a resurselor și responsabilităților ce urmăresc minimizarea pierderilor umane și materiale. Nevoia de informații solide, în timp cvasi real, pentru a sprijini intervenția autorităților, coordona activitățile umanitare și a înlătura amenințările la adresa securității civililor impune folosirea și analiza datelor satelitare și multi-sursă, precum și metode de cartografiere rapidă.
Proiectul SIIMA asigură decuplarea funcțională a modulelor (păstrând interoperabilitatea), standardizarea modulelor funcționale, implementarea facilităților de extensibilitate, reutilizarea componentelor și securitatea datelor prelucrate și stocate. În cele din urmă, SIIMA va fi integrată și testată la nivelul entităților publice – partenere ale SNAOPSN.
Scopul proiectului este înființarea unui centru național de cercetare-dezvoltare al cărui rol este asimilarea tehnologiilor emergente din domeniul telecomunicațiilor cuantice. Rolul acestui centru este să contribuie hotărâtor și să sprijine acțiunile instituțiilor de învățământ, cercetare și ale companiilor din România pentru dezvoltarea unui ecosistem în domeniul telecomunicațiilor cuantice, care să asigure competitivitatea industrială națională în acest domeniu. Acest centru va asigura premisele pentru participarea instituțiilor de cercetare-dezvoltare și a companiilor românești la proiectele de cercetare-dezvoltare și infrastructuri din domeniul telecomunicațiilor cuantice finanțate prin programele Uniunii Europene, din cadrul ,,Horizon Europe" și ,,Digital Europe" cum sunt Quantum Flagship și EuroQCI.
În cadrul proiectului, ICI București își propune să inițieze și să dezvolte laboratoare de inovare în scopul creșterii performantei instituționale și dezvoltării competentelor în domeniul tehnologiilor emergente și disruptive, atât în domenii în care deține competențe și expertiză (blockchain, securitate cibernetică, IoT, IA, HPC), cât și în domenii de interes în dezvoltare (quantum, SNS).
Guvernul României și-a propus un program ambițios despre infrastructurile naționale, precum și o dezvoltare a autostrăzilor și construirea unor instalații strategice de tip școală sau spital. Totodată, reușita acestui program presupune rezolvarea unor probleme dificile de amplasare.