Responsabil de proiect: Dr. ing. Ionuț Eugen SANDU – CS III
Obiectivul general al proiectului
Obiectivul general al proiectului este cercetarea, proiectarea, dezvoltarea și implementarea unei platforme de monitorizare inteligentă a domeniilor care efectuează o analiză activă asupra numelor de domenii cu scopul de a detecta, utilizând Inteligența Artificială, operații care pot deturna funcționalitatea domeniilor, pentru creșterea securității cibernetice și, implicit în obținerea unui Internet sigur.
Descriere proiect
Proiectul își propune elaborarea arhitecturii unei platforme de monitorizare activă a domeniilor pentru a urmări întreg parcursul unui domeniu, de la înregistrarea acestuia la marcarea ca eventual domeniu compromis până la reabilitarea ulterioară a acestuia sau reînregistrarea de către un utilizator de bună credință.
Introducerea conceptului de reputație a domeniilor permite identificarea facilă a numelor de domenii compromise astfel încât atacatorilor să le fie din ce în ce mai dificil să opereze rețele de calculatoare compromise, iar în ce privește tehnicile de phishing, să se permită alertarea utilizatorului cu privire la adevărata identitate a domeniului pe care îl accesează și față de care să își încredințeze datele personale. De-a lungul anilor s-au studiat tehnici de detectare și identificare a numelor de domenii cu potențial malițios: Notos, Exposure, Kopis, dezvoltându-se algoritmi și unelte care pot identifica un astfel de domeniu cu o acuratețe de 97%, restul de 3% reprezentând rezultate “false positive” sau în termenii autorilor, victime colaterale.
Având la dispoziție un set considerabil de date istorice ale domeniilor .ro, poate fi modelat un sistem de monitorizare care să poată detecta operații ieșite din comun ce pot apărea atunci când sunt schimbați parametrii din zona unde este găzduită un anumit domeniu. Aceste operații includ dar nu se limitează la: schimbarea nameserver-elor, adăugarea de intrări de tip A (alias) sau CNAME (canonical name), care pot deturna buna funcționare a unui domeniu prin transformarea acestuia într-un paravan pentru rețele de tip BOTNET sau ca proxy pentru site-uri care colectează date (phishing).
Rezultatele analizei unui domeniu sunt păstrate în cadrul unor liste numite “blacklist” sau “blocklist”. Aceste liste pot fi interogate de către părțile interesate pentru a verifica prezența unui domeniu, iar pe baza acestei informații să transmită alerte sau să blocheze traficul către acel site.
Proiectul își propune să exploreze cele mai importante tehnologii și instrumente existente cu scopul de a dezvolta o platformă ce permite detecția domeniilor cu potențial malițios înregistrate de Registrul .ro. Pentru aceasta vor fi identificați principalii parametri relevanți în determinarea statutului unui domeniu si, pe baza acestora va fi dezvoltat un model AI de detecție a domeniilor cu potențial malițios.
Vor fi elaborate rezultate teoretice și aplicative inovative, sub formă de studii, rapoarte tehnice, modele ML, cu accent pe dezvoltarea platformei ce va permite stabilirea reputației domeniilor .ro.
Rezultate estimate
După implementarea soluției propuse în cadrul acestei propuneri de proiect se preconizează că vor fi obținute următoarele rezultate: