Tehnici avansate de Inteligență Artificială în știință și domenii aplicative

Responsabil de proiect: Dr. ing. Liviu BADEA – CS I


Obiectivele proiectului

  1. Consolidarea și extinderea expertizei în domeniul Inteligenței Artificiale în cadrul Institutului, ca premisă pentru abordarea unor proiecte viitoare, având în vedere importanța strategică a domeniului IA.
  2. Cercetări în problematici avansate ale deep learning (investigare, experimentare, contribuții originale).
  3. Dezvoltarea unei aplicații experimentale de diagnostic în domeniul biomedical utilizând tehnici de IA.
  4. Dezvoltarea unei platforme personalizate predictive bazată pe IA de monitorizare la distanță a pacienților cu afecțiuni neurodegenerative.
  5. Dezvoltarea unei aplicații implicând tehnici de IA în domeniul vederii artificiale pentru agenți cognitivi.
  6. Creșterea prestigiului instituțional al ICI în domeniul cercetării avansate și al tehnologiilor inovative.

Descriere proiect

Faza 1. Situația actuală

Obiectivul fazei constă în investigarea situației actuale în domeniul tehnicilor avansate de IA și respectiv al aplicației biomedicale de monitorizare a pacienților cu afecțiuni neurodegenerative, având în vedere dinamica deosebită a cercetărilor în aceste domenii.

Faza 2. Aplicații în domeniul biomedical - fază exploratorie, specificații și proiectare

Obiectivul fazei constă în elaborarea specificațiilor pentru aplicația biomedicală de asistare a diagnosticului și respectiv pentru platforma predictivă de monitorizare a pacienților cu afecțiuni neurodegenerative. Totodată, pentru aplicația de diagnostic biomedical va fi efectuată analiza exploratorie a datelor și metodelor asociate, urmată de dezvoltarea și testarea de module experimentale corespunzătoare. Pentru platforma de monitorizare a afecțiunilor neurodegenerative vor fi elaborate specificațiile tehnice, funcționale și de proiectare.

Faza 3. Tehnici avansate de IA - Investigare, analiză, experimentare

Pornind de la analiza situației actuale în IA din faza 1, ne propunem identificarea tehnicilor și metodelor avansate de IA de interes pentru aplicațiile din proiect, un accent deosebit fiind pus pe analiza și experimentarea acestor metode.

Faza 4. Dezvoltare platformă de monitorizare a pacienților cu afecțiuni neurodegenerative

Obiectivul fazei îl constituie dezvoltarea platformei de monitorizare a pacienților cu afecțiuni neurodegenerative, având drept rezultat un model experimental al acesteia. De asemenea, în această etapă va fi modernizată infrastructura de cercetare aferentă.

Faza 5. Aplicații în domeniul biomedical – implementare și experimentare

Etapa își propune pe de o parte realizarea unui sistem experimental de diagnostic biomedical (DiagMed) pornind de la rezultatele fazei 2, iar pe de altă parte, dezvoltarea de modele predictive pentru prevenția, detectarea precoce și monitorizarea pe termen lung a pacienților cu afecțiuni neurodegenerative care vor fi integrate în platforma NeuroPredict în faza 8.

Faza 6. Tehnici de IA pentru agenți cognitivi

Având în vedere evoluția exponențială a domeniului IA, am prevăzut în această etapă investigarea, analiza și experimentarea celor mai recente metode utilizabile pentru aplicația de vedere artificială pentru agenți cognitivi care va face obiectul fazei următoare (a 7-a).

Faza 7. Aplicație în domeniul vederii artificiale pentru agenți cognitivi

Obiectivul acestei faze îl constituie abordarea celui de-al doilea domeniu aplicativ în cadrul proiectului și anume cel al vederii artificiale pentru agenți cognitivi. Dezvoltarea unui aplicații în acest domeniu nu prezintă doar un interes în sine, ci va permite abordarea ulterioară a unei palete largi de alte aplicații, datorită gradului înalt de genericitate a modulelor componente.

Faza 8. Consolidarea și integrarea aplicațiilor

În cadrul acestei faze finale a proiectului ne-am propus consolidarea și validarea aplicațiilor și platformei dezvoltate în cadrul proiectului.

Rezultate estimate

  • Metode de analiză exploratorie pentru aplicația biomedicală;
  • Module experimentale de analiză a datelor pentru aplicația biomedicală;
  • Module experimentale de vedere artificială;
  • Aplicație în domeniul biomedical;
  • Aplicație de vedere artificială pentru agenți cognitivi;
  • Sistem pilot al platformei personalizate predictive care furnizează:
    • Servicii de monitorizare a pacienților cu afecțiuni neurodegenerative,
    • Modele predictive pentru prevenția, detectarea precoce și monitorizarea pe termen lung a pacienților cu afecțiuni neurodegenerative;
  • Studii privind stadiul actual în domeniile abordate;
  • Rapoarte de cercetare de fază;
  • Cereri de brevet de invenție;
  • Publicații.